Kamilica

Latinski naziv: Matricaria chamomilla, Chamomilla recutita

Drugi nazivi: kamomila, carev cvet, popadija, titrica

Svojevremeno su polja Vojvodine bile prepuna ove lepe i mirisne biljke sitnih belih cvetova i žutog središta ali je ubrzanom kultivacijom njiva i upotrebom herbicida kamilica desetkovana, i nalazi se tek mestimično u prirodi. Nije više masovno prisutna na velikim prirodnim površinama i livadama. Gaji se plantažno za komercijalnu upotrebu i kao sirovina za industriju kozmetike, prehrane i farmacije. Vrlo je tražena na svetskom tržištu i nikada nema dovoljno kamilice vrhunskog kvaliteta.
Kamilica je jednogodišnja zeljasta biljka čije se stablo pri vrhu grana i raste do visine oko 20-40 cm. Listovi su sačinjeni od mnoštva uzanih listića koji se granaju. Cvetovi sa žutim prašnicima i belim laticama veoma su prijatnog mirisa. Raste gotovo svuda, kako na plodnom i obrađenom zemljištu, tako i na neplodnom i zapuštenom tlu, ima je na poljima i uz puteve.

Cveta u periodu maj – septembar.

Lekoviti delovi kamilice: Cvetovi

Biljku su današnjim imenom krstili Stari Grci (khamaimelon u bukvalnom prevodu znači jabuka zemlje). I u drugim jezicima njeno ime jasno ukazuje na lekovitost. Drevni Germani zvali su je alles zutraut ili u slobodnom prevodu lek za sve. Prah od krvi Hestije, kako su je nazivali Rimljani, bio je veoma cenjeno sredstvo za negovanje higijene usta i zuba.  Vikinzi, u istoriji zapamćeni kao surovi gusari, osvajači i ratnici, umeli su i da neguju lepotu. Njihove žene su svoju nordijski plavu kosu ispirale čajem od ove biljke. Saksonci je smatraju jednom od devet svetih biljaka. I na drugom kraju planete, u Indiji, kamilicu već hiljadama godina preporučuju ajurvedski lekari.

Kamilica ima snažno umirujuće dejstvo. Korišćena za unutrašnju upotrebu, ona smiruje tegobe pri varenju, olakšava grčeve i opušta nerve. Pri spoljašnjoj upotrebi, lekovito deluje na kožu i sluzokožu usta i očiju, smiruje osipe, rane i upale.

Kamilicu posebno preporučuju namrštenim, zlovoljnim, depresivnim, premorenim i neraspoloženim ljudima. To je neobično samo na prvi pogled jer ova biljka popravlja raspoloženje i veoma efikasno otklanja dosadne glavobolje, bolove u stomaku, predmenstrualni sindrom i nesanicu.

 

Protiv opadanja kose

Za ispiranje kose koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri kašike cvetova prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procedite i pričekate da se ohladi do temperature s kojom inače ispirate kosu).

 

Čaj od kamilice

Veoma je važno čaj pravilno pripremiti jer u suprotnom lako isparljive materije nestaju, a čaj gubi svoju lekovitost.Punu supenu kašiku cvetova kamilice prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite pola sata. Procedite i pijte u malim gutlajima. Čaj po želji možete zasladiti izuzev ako želite da poboljšate apetit ili ako je u pitanju neka od mešavina za jetru sa kamilicom. U tim slučajevima čaj se pije nezaslađen pola sata pre jela.

 

Kupka od kamilice

Želite li trenutno opuštanje pokušajte s kupkom, ona će umiriti vaš nervni sistem. Dovoljno je dve pune šake kamilice preliti vrelom vodom i ostaviti da kratko odstoji. Zatim procedite i dodajte u vodu u kadi. Već za nekih dvadesetak minuta, koliko kupka traje, primetićete promene u raspoloženju i smanjen teret na leđima.

 

Protiv bolnih menstruacija

Obloga se priprema tako što se jedna velika kašika cvetova kamilice prelije sa 2 dl vrelog mleka. Nakon nekoliko minuta procediti, dok je još toplo nakvasiti gazu ili drugu odgovarajuću tkaninu pa držati oblog preko stomaka.

Top

Leave a Reply

Oznacena su obavezna polja *.


Na pocetak