Crni kim – protiv polenske alergije

Klasični lekovi za alergiju sadrže hemijski anti-histamin, koji neutrališe alergijske reakcije. U prirodi postoji biljka, koja sadrži prirodni anti-hisamin. To je nigella sativa, ili crni kim.

Ulje crnog kima, je jedan od najboljih lekova za alergiju jer momentalno ublažava alergijske simptome, a njegovo kontinuirano korišćenje sprečava nastanak alergije. Crni kim takođe sprečava bronhospazme, te je vrlo koristan u lečenju astme.

Kim je samonikla biljka, mada se u poslednje vreme sve više gaji u vrtovima i na njivama. Pre svega spada u začinske biljke, međutim ima višestruka lekovita svojstva, pogotovo crni kim (Nigella sativa).

Crni kim prirodno raste u istočnim i toplim zemljama, narocito u Egiptu, Siriji i Indiji. Postoje zapisi u kojima se jasno može videti da je veoma često korišćen u staroj egipatskoj medicini. Egipatski faraoni upotrebljavali su ga kao začin za jela i za lečenje mnogih bolesti, upala, alergija, poremećaja metabolizma, otežanog mokrenja, protiv depresije. Interesantan je podatak da je jedna boca ulja crnog kima pronađena u grobnici faraona Tutankamona.

Istočni narodi su za crni kim govorili da leči sve bolesti, osim smrti! Čak i Biblija spominje crni kim kao sastavni deo hleba, koji otklanja nadutost, leči bolesti pluća, stomaka i žuticu.

Lekovita svojstva

Kim jača želudac, podstiče varenje hrane, proizvodnju hormona, izbacivanje mokraće. Pozitivno deluje na bolesti pluća, kožna oboljenja, teskoće izazvane astmom. Umiruje bronhije, alergijsku astmu, kašalj, ojačava imunitet, povećava proizvodnju antitela. Sprečava pojavu raka, jer podstice proizvodnju odbrambenih ćelija, zdrave ćelije štiti od oštećenja, uništava ćelije tumora. Kada su žene u pitanju umiruje grčeve materice, pospešuje menstruaciju, olakšava bolove prilikom porođaja i sam porođaj, ženama za vreme dojenja obezbeđuje mleko. Naročito dobre rezultate pokazuje kod lečenja dece obolele od bronhitisa, astme, raznih alergija i atipičnog ekcema.kim_seme

Ulje crnog kima

Najznačajniji proizvod crnog kima je ulje, koje u sebi sadrži stotinak aktivnih supstanci. Dobija se od zrelih semenki, hladnim ceđenjem. Ovo ulje sadrzi nigellon koji širi bronhije i opušta mišiće i thymochinon koji snižava holesterol, podstiče lučenje žuči i olakšava varenje hrane. Pored toga ulje crnog kima leči bolesti pluća, bronhijalnu astmu, migrenu, sprečava opadanje kose i gojaznost. Takođe ima i antibakterijsko dejstvo. Kada se duže vreme koristi otklanja simptome reumatizma, dijabetesa, težih upala i povišenog pritiska. Zato bi oboleli od ovakvih bolesti trebali konzumirati hranu oplemenjenu uljem ove biljke, u periodu od pola godine. Ukoliko se u tom periodu vodi i zdrav način života moguće je osloboditi se simptoma bolesti, a nekada i bolesti u celini. Ulje crnog kima preporučuje se kao dodatak salatama i za prelivanje već gotove hrane. Može se dodavati i pred kraj kuvanja ali ne treba ga koristiti za duga prženja da se ne bi uništile lekovite materije. Za lečenje bolesti ulje treba uzimati po 25 kapi tri puta na dan, a zdrave osobe svega 25 kapi dnevno.

Ulje se ne sme izlagati temperaturi višoj od 60–80°C jer tada gubi svoja lekovita svojstva. Najbolji crni kim raste u Egiptu, gde su idealni uslovi za rast ove biljke.

 

Čaj od crnog kima protiv bronhitisa i kašlja

Supenu kašiku crnog kima, jednu malu kašiku kamilice i pola male kašike anisa umešati u šolju tople vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti, zasladiti medom i piti nekoliko puta dnevno.

 

Sirup protiv astme

Jednu malu kašiku usitnjenog crnog kima, dva izdrobljena čena belog luka i dve kašike meda, pomešati. Svakoga jutra na prazan stomak uzeti po jednu malu kašiku sirupa u periodu od tri nedelje.

 

Top

Leave a Reply

Oznacena su obavezna polja *.


Na pocetak